SUMBANGAN / AMAL JARIAH

SUMBANGAN / AMAL JARIAH
jazakallahu khairan kathira

Monday, July 19, 2010

ANTARA TARIKAN NAFSU DAN IMAN

Sidang Jumaat yang berbahagia,

Bulan Ramadhan adalah bulan yang mulia disisi Allah S.w.t. Di dalamnya telah di fardhukan puasa kepada seluruh umat Islam. Dengan berpuasa dapat mendidik jiwa manusia agar lebih bertakwa kepada Allah S.w.t. dan dapat menjadi benteng dari godaan syaitan dan hawa nafsu yang tidak terkawal. Namun begitu, Ramadhan sudah meninggalkan kita dan sekarang menjelma pula Syawal iaitu bulan kemenangan umat Islam. Kemenangan menahan diri dari dugaan hawa nafsu terhadap kelazatan keduniaan.

Muslimin yang di rahmati Allah sekalian,

Manusia berada di dalam dua persimpangan selama hidupnya di dunia. Dua persimpangan tersebut ialah runtunan hawa nafsu dan keimanan terhadap Allah S.w.t. Untuk itu, manusia di berikan Allah akal untuk membuat pilihan di antara keduanya.

Manusia yang memilih beriman kepada Allah,dia adalah orang yang berjaya, tetapi sebaliknya jika dia memilih jalan menurut hawa nafsu yang tidak terkawal, maka buruk padahnya.

(surah Yusuf : ayat : 53)

Bermaksud : " Dan tiadalah aku bebaskan diriku, Sesungguhnya nafsu itu suka menyuruh kepada yang buruk, kecuali orang yang di beri rahmat oleh Tuhanku, Sesungguhnya Tuhanku amat pengampun lagi amat penyayang."

Muslimin yang dirahmati Allah sekalian,

Nafsu manusia terbahagi kepada tiga bahagian,

1. Nafsu Amarah, iaitu nafsu yang menyuruh kepada kejahatan dan keburukan.

2. Nafsu Al-Wamah iaitu nafsu yang mencela.

3. Nafsu Mutmainah iaitu nafsu yang tenang tenteram.

Apabila nafsu manusia itu diajak supaya mengikuti syahwatnya lalu diturutinya, maka itulah yang di katakan nafsu amarah dan apabila nafsu itu telah melakukan perbuatan yang buruk, lalu datanglah nafsu wamah dengan mencela dan mencaci perbuatan buruk yang di lakukannya itu di sebabkan mengikuti kehendak syahwatnya, dan apabila nafsu itu telah menyesal atas perbuatan jahat yang di lakukannya, maka perasaan menyesal itu adalah timbul daripada sifat nafsu Mutmainah. Firman Allah S.w.t.

( Surah Al-Fajr: ayat 27-30 )

Bermaksud : " Wahai orang yang mempunyai jiwa yang sentiasa tenang tetap dengan kepercayaan dan bawaan baiknya, kembalilah kepada Tuhanmu dengan keadaan engkau berpuashati (dengan segala nikmat yang di berikan ), lagi diredhai ( di sisi Tuhanmu), serta masuklah dalam kumpulan hamba-hambaku yang berbahagia dan masuklah ke dalam Syurgaku. "

Sidang jumaat yang di rahmati Allah sekalian,

Manusia tidak dapat lari daripada tarikan dan godaan hawa nafsu. Antara godaan hawa nafsu adalah pembaziran. Islam melarang keras umatnya daripada membazir. Firman Allah S.w.t. di dalam Surah Al-Isra' ayat 27 :

Bermaksud : " Sesungguhnya orang yang membazir itu adalah saudara syaitan. "

Dalam ayat di atas menerangkan tentang orang yang suka kepada pembaziran adalah sahabat karib kepada syaitan. Allah mengumpamakan sedemikian kerana pembaziran adalah perkara yang di larang dalam Islam dan ianya hanya akan membawa kepada keruntuhan moral sebagai seorang Islam. Oleh yang demikian, sifat yang sebegitu tentulah menyamai dengan sifat syaitan, yang mana syaitan itu kerjanya adalah menimbulkan kerosakan di antara sesama manusia.

Pembaziran hanya akan menyebabkan seseorang itu mengabaikan tanggungjawabnya kepada keluarga, jiran tetangga dan masyarakat contohnya mengabaikan tanggungjawab kepada keluarga ialah seorang pejudi, sudah tentu akan menghabiskan wangnya di meja judi, sedangkan dia mempunyai tanggungjawab iaitu menyara anak dan isterinya di rumah. Ini adalah salah satu contoh pembaziran yang dicela oleh agama. Sikap seorang ketua rumahtangga sepatutnya mencari rezeki yang halal bagi tujuan dibelanjakan pada jalan yang halal bukannya pada jalan yang haram.

Muslimin yang di rahmati Allah sekalian,

Jalan keluar daripada masalah ini hanyalah terletak kepada sejauhmana tigginya nilai keimanan seseorang Islam itu kepada Allah S.w.t. Hanya iman yang tinggi dan kefahaman tentang agama dengan mendalam sahajalah yang dapat meghalang diri seseorang itu terlibat di dalam godaan hawa nafsu yang buas.

Seorang yang beriman kepada Allah S.w.t. sudah tentu mempunyai benteng yang dapat menahan dirinya dari godaan tersebut. Ini kerana seseorang yang beriman adalah seorang yang kenal Allah dan tahu tanggungjawabnya.

Apabila seseorang Islam mengetahui hakikat ini, maka sudah pasti setiap godaan syaitan dan hawa nafsu sekuat mana pun datangnya, dapat ditepis dan ditangkis, maka natijahnya nanti akan terbentuklah muslim yang bertakwa kepada Allah S.w.t.

Bersempena dengan Aidilfitri pada tahun ini, saya suka menasihati diri saya dan tuan-tuan sekalian, marilah sama-sama kita menghabiskan menyambut hari lebaran ini dengan penuh kesyukuran kehadrat Allah S.w.t. di atas segala nikmat yang telah dikurniakan kepada kita, berupa kekuatan rohani, kerana berjaya menempuh dugaan yang amat berat iaitu menahan hawa nafsu selama 30 hari, dari perkara yang membatalkan pahala puasa siang hari semata-mata kerana patuh kepada perintah Allah S.w.t.

Janganlah kita menyambut hari yang baik ini dengan berbelanja secara berlebih-lebihan, sehingga menimbulkan pembaziran. Tanamkanlah sifat Qana'at ( berpada dengan yang ada ) di dalam diri kita, selama kita menyambut Aidilfitri ini. Jadikanlah sambutan Aidilfitri ini secara sederhana. Islam sangat suka umatnya bersederhana sebagaimana sabda Rasulullah dalam sebuah hadis;

Bermaksud : " Sebaik-baik perkara itu ialah dengan bersederhana. "

Oleh itu, marilah kita berusaha untuk menjadikan diri kita seorang muslim yang bertakwa, beriman dan beristiqamah di dalam melaksanakan segala suruhan dan menjauhkan segala larangan Allah, mudah-mudahan kita beroleh rahmat darinya, amin.

(Surah al-asr':ayat 1-3)

Bermaksud : " Demi masa, sesungguhnya manusia itu dalam kerugian, kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan kesabaran

http://www.muslimdiary.com